2012. április 5., csütörtök

No Reflection videó elemzés

"A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia, és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére."

A "No Reflection" videóját szerintem sokféleképpen értelmezhetjük, talán a legpontosabb jellemzést akkor kapnánk, ha az összeset egybegyúrnánk.
Ami biztos, hogy Manson a videóban valamilyen tudathasadásos személyt játszik, aki együtt él ezekkel a nőkkel. Meg akarja ölni őket, hiszen elzárja az ajtót és megmérgezi őket, de aztán mintha "átváltana" és empátitát kezd mutatni, elkezd sírni és a videó végén az ajtó is nyitva van újra. Ez az együttérzés főleg a mellette ülő/álló nőre vonatkozik, akinek nyilvánvalóan nem kellene meghalnia, de mégis így történik, mert már túl késő, Manson pedig már csak a szenvedéseitől fosztja meg azzal, hogy inkább vízbe fojtja.
Az elkövetkezendőkben különböző nézőpontokból nézzük a történéseket:

1, A videóban látható úgymond "családi idill" kísértetiesen emlékeztet a Manson családra. Charles Manson követői egyre többen lettek az évek során, együtt éltek kommunákban. Többségük nő volt, akik kiszolgálták a férfiakat. A gitár is érdekes motívum, hiszen Charles Manson a börtönben tanult meg gitározni.


2, A "The Living Bible" Kenneth N. Taylor műve. Ez egy gyerekeknek szánt Biblia, megjelenésekor best seller volt. Magyarországon is kapható verziója a "Képes Biblia", innen is látszik, hogy ezt a verziót kifejezetten gyerekek számára készítette a szerző.
Manson többször is belenéz, olvas a könyvből. A mai vallási közösségek mind-mind máshogy képesek értelmezni a Bibliát, természetesen lehet csűrni-csavarni a mondatokat, ahogyan nekik tetszik. Amikor belülről is mutatják a könyvet, látni, hogy a lapok tükröződnek. Talán ez is azt mutatja, hogy az, hogy hogyan értelmezünk egy szöveget, az tükrözi a mi lelki világunkat. Itt egy találó idézet is a Bibliából: „Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.”
Mivel nagyon sok keleti szimbólum került elő már a Born Villain-nel kapcsolatban, itt egy érdekesség, hogy a kínaiak hagyományaiban a tükör megvéd a rossz szellemektől, mert a tükörbe nézve meglátják saját rútságukat, és visszarettennek.
És persze ide passzol a "Reflecting God" dalszövege is: "When I'm God, everyone dies" / "Mikor én vagyok Isten, mindenki meghal":

3, Az együtt imádkozás, az asztal köré ülés akár lehetne egy ördögűzés is. Manson megitat a nőkkel valamit, amitől azok egyik pillanatról a másikra vért hánynak, majd teljesen "bevadulnak" és törnek-zúznak, nem kímélve egymást sem. Az asztal is lebeg, és hirtelen kigyullad a tűzhely is. Az ördögűzés azonban egyáltalán nem mondható sikeresnek, hiszen minden résztvevő meghal, kivéve Mansont.

4, Eszembe jutott az a bejegyzés, amit Manson írt az új honlapra: "Christianity, Manufactures, Yesterdays Killers".
a, 1978-ban Amerikában, Jim Jones szektájának, a Népek Templomának tagjait tömeges ciánmérgezésre ösztökélte Guyana egyik őserdejében. Jim Jones paranoiás volt, azért akarta megölni  az embereket, mert úgy érezte, gátolják a kiteljesedésben. Továbbá azt hirdette, hogy ő Jézus reinkarnációja. Az őserdőben egy egész várost felépítettek a szekta számára, "Jonestown" néven. Volt egy lány, Teri Buford O'Shea, aki titkárnőként csatlakozott a szektához, de hamar Jones bizalmasa és szeretője lett. Az akkor 19 éves lány szinte Istenként tekintett a szektavezérre és megtiszteltetésnek vette, hogy kiválasztottként lehet jelen Jones mellett. A lány valóban kiváltságos személynek számított, hiszen akármikor elmehetett és a tömeges öngyilkosság idején sem volt ott. Volt aki úgy kapta a ciános üdítőt, hogy Jones nem árulta el neki, hogy méreg van benne, a többieknek pedig azt mondta, hogy nem kell félniük, a halál a barátjuk. 923 szektatag halt meg, ő maga pedig fejbe lőtte magát.

b, 1993-ban a texasi Wacóban a Dávidos szekta 81 tagja elbarikádozta magát, mert a rendőrség 51 napig körülzárta farmjukat. Végül mindannyian öngyilkosok lettek.

c, A középkori templomos lovagrend mintájára hozta létre Luc Jouret, a belga hadsereg egykori csapatorvosa 1984-ben Svájc francia nyelvű tartományában Romandiewben a Nap Templomának Rendje elnevezésű szektát. A szekta vezetője több hívét átszállította a kanadai Montrealhoz közeli farmjára, ahol őket bezárva ingyen dolgoztatta. A svájci telep faházaiban 1994. október 5-én és december 23-án összesen 48 holttestet találtak, közülük 16-ot elégettek. Több személyt agyonlőttek, köztük több gyermeket. 1997 márciusában a kanadai farmon 5 öngyilkos holttestét találták meg. A rituális Aátszállásia öngyilkosság azon az ígéreten alapult, hogy a Szíriusz bolygón folytatják életüket. A vizsgálat bizonyította, hogy a három gyereket meggyilkolták. Összesen 74 szektatag élete lett feláldozva.

5, Az utolsó jelenetben a halott lányokat látjuk, néhányuk a vízben fekszik. A Hamletben, Ophelia  a kamarás lánya, akit eltiltanak Hamlettől, azonban később maga Hamlet bánik vele durván, de ezt a lány betudja őrültségének. A lányt csalétekként használták Hamlet ellen. Ophelia erre rájön és kétségbeesik, majd amikor apja is meghal, öngyilkos lesz és a vízbe veti magát.

6, A fekete esőnek nem túl valószínű, hogy ez a magyarázata, de elég érdekes, hogy erre elvileg van normális magyarázat. A második világháborúban, a két atombomba ledobása után kb. 20-30 perccel heves esőzések kezdődtek. A robbanáskor leadott erős hő miatt a hipocentrum körzetében elpárolgott a víz, közvetlen közelében pedig az élőlények, a föld és a fa is. Az apró részecskék a gomba alakú radioaktív felhővel együtt felszálltak, majd a megfelelően hideg légréteghez érve kicsapódtak, és eső formájában hulltak alá. Ez a törmelék festette az esőt feketére.


Források: wikipedia, atombombak.blogspot.com, zmne.hu, megmagyarazhatatlan.network.hu, mindennapi.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése